Cesta je cíl... moje krédo (nikoli myšlenka)
a taky VYTRVALOST, TRPĚLIVOST, KLID, ROZVAHU, DOBROU MYSL A NADHLED (tolik vlastní zkušenost)

úterý 1. dubna 2014

Ochutnávka panely - březnoví Zajíci v krabici

Panela byla součástí březnových Zajíců v krabici. Do dnešního dne jsem tak jako neměla důvod ji ochutnat. Na 99 % si žvýkám svůj primal jídelníček, tak proč sladit. Synáčkovi ovšem došel obyč cukřík, zapůjčil si tedy něco ze zbytku mého třtinového a mě pak padl pohled na ještě neotevřený sáček s panelou. Učinila jsem tedy drobnou dírku do sáčku, trochu odsypala a ochutnala. Pač jsem čuník, nasliněným prstem. Musím přiznat, že měl štěstí, že zůstal celý.

Nevím, jestli je to tím, že jsem přestala sladit, nebo nedostatkem sacharidů v mé potravě jaksi obecně, faktem zůstává, že chutná naprosto úžasně. Jako opravdu ten nejlepší třtinový cukr, který si umím představit. Po čem jiném by asi měla chutnat, když je z třtiny vyrobena... :)
Nemám naprosto představu, jak ji využít, než jako, no, jako bonbónky :D:D:D Prostě si určím nějaké "homeopatické" množství a bude-li chuť, to není zrovna správný termín, bude-li zapotřebí sacharidů (to zní líp), pochutnám si. Možná ani při tom nebudu olizovat prst.
Časem možná dojdu i k jejímu kuchyňskému využití, ale nejdřív si ji vychutnám jen tak.

* * * * *

A co na panelu říká odborná veřejnost?

PANELA nebo RAPADURA organic
vzniká ze surové šťávy vylisované z čerstvě sklizené cukrové třtiny, šetrným způsobem vysoušené a následně lehce drcené. Je známá též jako rapadura nebo raspadura.
Panela svým vzhledem trošku připomíná hnědý třtinový cukr. Nemá ovšem s rafinovaným cukrem nic společného. Je čistým produktem, získaným bez použití chemických procesů. Díky tomu, na rozdíl od třtinového cukru, zachovává maximum živin původně přítomných ve třtinové šťávě, neopakovatelnou chuť melasy, zlatou, třpytivou barvu, a „živou“ strukturu drobných valounků a ne krystalů.


Cukrova třtina, ze které je námi nabízená PANELA, se pěstuje v horských čistých oblastech Ekvadoru, na ekologických polích o malé rozloze. Optimální podmínky, které zde jsou, mají velmi dobrý vliv na výrobu kvalitní panely, která svou jakostí dosahuje mezinárodně uznávané úrovně.

NUTRIČNÍ SLOŽENÍ:


Hlavní složkou panely je sacharóza, s obsahem mezi 75 až 85% hmotnosti (ve vysušeném stavu). Dále v menší míře obsahuje glukózu a fruktózu. Ve značné míře vitamín A, některé vitamíny skupiny B, vit. C, vit. D a vit. E. Z minerálních látek jsou nejvíce obsaženy vápník, železo, draslík, fosfor, hořčík, měď, zinek a mangan.

VÝROBA:

Proces výroby panely začíná drcením stébel cukrové třtiny a jejich následným odšťavněním. Džus, který se vymačkává z třtinových lodyh, se nazývá guarapo. Ta sladká tekutina krásně a intenzivně voní. Odpařováním vody a čířením, kdy se přeléváním odstraňují pevné částice, se tak třtinová šťáva postupně mění v panelu - hustou šťávu, která postupně tuhne do pevného stavu. Poté se drtí a balí.

POUŽITÍ:

Jako všestranné sladidlo do různých nápojů a jídel, marmelád, dětských kaší a také při pečení. Výborný přírodní zdroj energie při vyčerpání a zátěži, nejenom pro sportovce. Rozpuštěná ve studené vodě, s ledem a citrónem, může posloužit i jako osvěžující a posilující nápoj. Stejně jako včelí med má zklidňující účinky při nachlazení a podporuje vykašlávání.

PROČ POUŽÍVAT PANELU MÍSTO CUKRU?

Panela je 100 % přirozené sladidlo, potrava která nahrazuje rafinovaný cukr.
Na rozdíl od třtinového či rafinovaného cukru obsahuje maximum živin, původně přítomných ve třtinové šťávě. Má jedinečnou a neopakovatelnou chuť melasy a není ochuzena o složky, které melasa obsahuje.
Proces jejího získávání je 100% přírodní, šetrný, bez použití chemických látek.
Její barva je přirozená.
Výborný přírodní zdroj energie.
Ve světě stále roste její popularita a poptávka po ní, jako po 100% přírodním produktu, s bohatými výživovými vlastnostmi.

Existují záznamy ve starověkém lékařství, že panela může čistit krev, zabraňovat revmatickým potížím, vyživovat a posilovat oslabený organizmus.  

Zdroj: uncaria.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat