Cesta je cíl... moje krédo (nikoli myšlenka)
a taky VYTRVALOST, TRPĚLIVOST, KLID, ROZVAHU, DOBROU MYSL A NADHLED (tolik vlastní zkušenost)

středa 9. dubna 2014

Něco o kokosu

Štafetu ovesných vloček k snídani (prozatím) převzal ořech. Přesněji tedy strouhaný kokos. Mám ráda, když vím, co tak nezřízeně po ránu do sebe "tlačím", proto jsem opět posbírala "pár" zajímavých informací. Pár. Nevěřila bych, kolik zajímavých a občas i protichůdných informací se dá najít o jednom takovém fousatém šišatém objektu :)
Inu - velký ořech by si  snad zasloužil něco málo ke čtení :)

* * * 
 

Kokosový ořech je druh ovoce, dutý nepukavý plod kokosovníku ořechoplodého s tvrdou skořápkou na povrchu, bílou dužninou a kokosovou vodou uvnitř. Roste převážně v tropech na kokosových palmách.
Dužnina se skládá z 60% tuku, z toho nasycené mastné kyseliny 57,2 g, 20% glycidů, 8% proteinů a 6% vody.
Lisováním nebo extrakcí je získáván olej s bodem tání 23 - 26 st. C.
Jeden ořech je zdrojem až 20% denní dávky vápníku, 2 g vlákniny a proteinů, 15 g cukrů a 3 g nenasyceného tuku.
Dutina, nalézající se uprostřed ořechu a díky níž ořech dokáže plavat na vodě (až několik měsíců), je vyplněna kokosovou vodou, jinak zvanou kokosové mléko. Tato tekutina je bohatým zdrojem draslíku, některých vitamínů skupiny B a vitamínu C. V oblastech s nedostatkem pitné vody bývá kokosová voda s výhodou využívána k pití.
Zajímavost - kokosová voda je jedním z nejlepších přírodních elektrolytů (vodičů).
Tři otvory na vrcholu skořápky mají svou funkci. Dvěma z nich procházejí vyživovací cévní svazky během růstu ořechu a postupně pak zarůstají pevnou a tvrdou blánou. třetí dírka je kryta jen tenkou blánou a tudy si proráží cestu klíček.

Kopra - sušená rozdrcená bílá dužnina (vzniká zráním a vysycháním tekutiny uvnitř ořechu).

Kokosové mléko - osvěžující nápoj, do karí omáček a pokrmů thajské kuchyně, do ovocných koktejlů atd.
Doma si ho můžeme vyrobit sami z kokosové dřeně tak, že dřeň čerstvého kokosu najemno rozmixujeme, přidáme 1/2 l vařící vody a 30 min. necháme odstát. Mléko vymačkáme přes bavlněnou tkaninu, lze opakovat ještě jednou. Vylisovanou dřeň pak lze použít do těsta jako mouku.
Jiný recept na kokosové mléko:
Na 1 hrnek sušeného strouhaného kokosu 2 hrnky vařící vody. Kokos zalijeme vařící vodou a necháme dvě hodiny odstát, pak společně rozmixujeme 30 s na plný výkon. Přecedíme přes plátno a necháme vychladnout. Drť lze opět použít např. k výrobě kokosové mouky - viz níže.


Kokosová mouka je základní potravinou pro velkou část lidstva.
Doma se dá vyrobit např. z kokosové drtě nebo sušeného kokosu.
Při použití ještě vlhké drti dáme tuto vysušit na plech na pečící papír do trouby na 40 - 60 min. při 120 st. C. Prohrábneme, jestli je dostatečně vysušená. Pokud je ještě vlhká, obrátíme ji a sušíme dalších 20 min. a zkusíme, zda je již suchá.
Pak přesypeme do mixéru a mixujeme 30 - 60 s na plný výkon.

Kokosový tuk  - obsahuje středně dlouhé nasycené mastné kyseliny, které lidské tělo zpracuje podobným způsobem, jako cukry. Díky obsahu nasycených mastných kyselin je rychlým zdrojem energie, ale dodávané tělu (na rozdíl od cukrů) postupně. Neobsahuje cholesterol. Je dobře tráven, nezatěžuje slinivku a pomáhá předcházet problémům se štítnou žlázou.
Obsahuje až 50% kyseliny laurové (nejbohatší přírodní zdroj této látky). Ta má antibakteriální vlastnosti. V mateřském mléce pomáhá miminku v boji s virovými onemocněními.
Kyselina kaprylová a myristová - přírodní komplexní antibiotikum, proti bakteriím, plísním, kvasinkám atd.
Kokosový tuk je používán již tisíce let v tradiční indické ajurvédě, čínské medicíně ale i v současné medicíně.
Kvalitní kokosový tuk se získává mechanickým lisováním na plantážích, není bělen a není sněhově bílý. Silné vůně je zbaven podušením na páře. Je přirozeně v pevném stavu, bez potřeby ztužování.
Je nejlepší na smažení - přepaluje se až téměř při 250 st. C.


Pro zajímavost:
  • ze žlutých květů kokosovníku se vyrábí šťáva, která se dá dále zpracovat na cukr a palmové víno
  • ze zkvašeného kokosového mléka se vyrábí lihovina zvaná arak
  • z mladých listů rostliny bývá připravován salát
  • kokosová voda je sterilní
  • zde výroba oleje na Bali podomácku
  • ze skořápek lze soustružit knoflíky a misky
  • Střední Evropa se s kokosem seznámila v 16. století z antických spisů a herbář
  • kokos je vhodné konzumovat při odvápnění kostí, osteoporóze, lámavosti vlasů a nehtů, bolestech svalů z přetěžování či při bolestech zad


Kokos obsahuje významné množství hořčíku, také vápník a fosfor. Přestože většina obsažených tuků je nasycená, bylo zjištěno, že kokos nemá vliv na tvorbu cholesterolu.

Kalpa vriksha (sanskrt) - "strom, který dává vše potřebné pro život". Celé generace Indonésanů díky němu přežily. Tekutinou uhasili žízeň, dužninu použili jako výživnou potravinu, z kokosových vláken se vyrábí provazy atd., z kmenů a listů palmy sandály, látka a stavba obydlí.
 
Zdroje článku a foto: Wikipedia, Countrylife, Síla doteku, mmetla.wordpress, exoticke-ovoce.coajak.cz, vodnanka-eshop.cz, coconutoil.com, mercola.com
 

Žádné komentáře:

Okomentovat