Cesta je cíl... moje krédo (nikoli myšlenka)
a taky VYTRVALOST, TRPĚLIVOST, KLID, ROZVAHU, DOBROU MYSL A NADHLED (tolik vlastní zkušenost)

pondělí 24. června 2013

"Změna je život" v praxi

Tak asi takhle to vypadá, když se "babička" splaší a místo článků z Moderního bytu, případně z Mého domu, či nedej bože z Apetitu (i když ten bych hned nezavrhovala :D), začne pročítat něco v tomto stylu:

Není přibírání jako přibírání. Pokud jste měli možnost přečíst si náš článek o tom, jak vypadají nezdravě hubení lidé tak jste zjistili, že i když oblékáte konfekční velikost 36 (např. dámy) tak to neznamená, že vaše hubenost je zdravá nebo dokonce estetická. Právě naopak se stále častěji v praxi setkáváme se skrytou obezitou, která je stejně riziková jako obezita, kterou je jasně vidět.

V tomto článku jste se zároveň dozvěděli i důvody, jak může jeden hubený člověk do sebe roky “ládovat” hlouposti bez obav z přibírání, zatímco někdo jiný by už měl o 10 kilo tuku více. Ano, je pravda, že jednou z těch “hloupostí” trochu přibere, ale jediné co může dosáhnout je “sportovní” tvar těhotného pelikána (u mužů i žen) bez masitých končetinami a přečuhujícím břichem. Je takové zvýšení hmotnosti ve stylu “záchodového” pavoučka i vašim cílem?

Kdo mívá nejčastěji problém s přibíráním hmotnosti
Nejčastější mívají problémy s hmotností lidé s asketickým typem postavy tzv.. ektomorf. Tito štíhlí lidé mají velmi rychlý metabolismus a většinou až do věku 30 let mohou dělat téměř cokoliv, ale nikdy nepřibývá. Pokud je toto i váš problém, pak máte na výběr jen dvě možné cesty, jak zvýšit svoji tělesnou hmotnost, ačkoliv ještě nemáte 30 a více let. Buď se budete přejídat hloupostmi a dosáhnete pouze efekt těhotného pelikána s převahou tuku na břiše, nebo začnete systematicky cvičit a stravovat se tak, aby vám přibyla zejména svalová hmota. Jaké jsou tedy kritéria úspěšného přibírání svalové hmoty?

Kritérium úspěšného a trvanlivého přibírání svalové hmoty
MB900433159Zde máte opět dvě cesty na výběr. Buď se budete zaměřovat na funkční sílu a výkon, nebo na prázdný objem a estetiku. S vaším typem postavy něco jako zlatá střední cesta neexistuje. Pokud vám jde o objem, tak počítejte s maximálním přírůstkem 3kg za rok v prvních 2-4 letech cvičení. Pak se svalový přírůstek bude zpomalovat na 1kg nebo možná i žádné kilo za rok. Důvodem jsou fyziologické meze, které má vaše postava. Z této fyziologické meze se vám přirozeným cvičením a běžnými doplňky výživy (proteiny, aminokyselina, jiné) jednoduše nepodaří dostat. Například pokud máte nyní 50 kg a jste muž, svých vytoužených 65 – 70 kg dosáhnete poctivým cvičením nejdříve o 10 let. Pokud byste chtěli nabrat víc, museli byste použít “těžší” zbraně (steroidní hormony).
To je vlastně už třetí cesta, kterou ze zásady nedoporučujeme vůbec nikomu.
Tato omezení na dvě možné cesty platí v podstatě stejně pro hubených muže i ženy. Ženám se tvoří ještě o trochu méně anabolických hormonů ve žlázách, což znamená, že jejich svalové přírůstky se budou pohybovat ještě v menších číslech (max. 0,5 kg svalové hmoty / rok). To není na škodu, ale jsou to vždy dámy, které se strachují o to, aby nevypadaly jako “kulturistky”. To prakticky není ani možné, protože byste museli podstoupit těžký chlapský trénink a dopovat ještě tvrdší než cvičit. O tom, že by vás to stálo celý “majlant” ani nemluvím. Takže bez strachu milé dámy, svaly jsou vašim největším estetickým přátelům a nabírejte jejich kolik jen zdravě svedete.
Takže základním kritériem úspěšného přibírání hmotnosti hubených lidí, je nabírání svalové hmoty. Ta je buď funkční, nebo objemná. Funkční znamená, že zlepšujete pákový výkon mezi klouby a kostmi vašeho těla, které spojují šlachy a úpony. Čili v podstatě zlepšujete výkon zejména svých šlach, které jsou hrubší, utáhnou více kosterního výkonu a to vede postupně ik mírnému nabírání svalové hmoty. Funkční svalovou hmotu budujete zejména cvičeními s vlastní hmotností, kde lety tréninku to můžete dotáhnout až do úplných výkonnostních extrémů. Pro ty méně ambiciózních a hlavně starších lidí jsou vhodné i pokľudnejšie cvičení v domácím prostředí.
Takto vybudovaná svalová hmota má trvalou hodnotu a neztrácíte ji tak rychle ani v případě delší přestávky od cvičení. Na druhé straně svaly, které budujete za pomoci velko-objemových cvičení (těžké váhy) a za pomoci použití různých bezpečných látek (které svaly nafukují), se tyto svaly ztrácejí téměř lusknutím prstu hned po tom, co jste je přestali pumpovat cvičením a různými doplňky výživy. Jde o různé “NO” doplňky sportovní výživy na principu dusíkatých látek (arginin a další aminokyseliny) a doplňky výživy které udržují ve svalu vodu (např. kreatin). Díky tomu svaly vypadají objemnější – nafouknutě, ale výkonnostně jsou prázdné. Nutno podotknout, že ve většině případů (99%) jsou tyto doplňky výživy naprosto bezpečné a není třeba je považovat za něco špatného. Ten kdo je informován o problematice ví, ten kdo není ať si nechá své předsudky vyvrátit průběžným vzděláváním.

Převzato: http://kulturistika.rychlesnadno.cz/

Žádné komentáře:

Okomentovat