Cesta je cíl... moje krédo (nikoli myšlenka)
a taky VYTRVALOST, TRPĚLIVOST, KLID, ROZVAHU, DOBROU MYSL A NADHLED (tolik vlastní zkušenost)

neděle 13. dubna 2014

Avokádo - nebezpečí pro domácí mazlíčky

Další z mých jedlých oblíbenců. 

Avokádo - hruškovec přelahodný (persea americana), čeleď vavřínovité (jako bobkový list)
Tyto sytě zelené (nebo přes temně fialovou až do téměř černé) zbarvené hruškovité (nebo kulovité) plody rostou na stálezeleném stromě, který by se nám doma asi těžko podařilo vypěstovat do jeho originální velikosti, do jaké dorůstá v přírodě, tedy do výšky šesti až dvaceti metrů. Ovšem úroda jednoho stromu by nám stačila (aspoň mně) na celý rok. Je jich až 120 kousků. Možná bych se i podělila, kdyby jejich velikost byla v našich taky originální, tedy 7 - 20 cm dlouhé a hmotnosti 100 g - 1,5 kg. Když jsem si s ním začala, netušila jsem, jak moc mě zaujme jeho chuť - nechuť. Ač je avokádo ovoce, není sladké a ani jeho chuť není příliš výrazná, je trochu oříšková, ale když se podaří se podchytit správná zralost, plod je omyt, rozkrojen na dvě půlky (kulatá pecka o velikosti 3 - 5 cm se nekrájí, to dá rozum :) ), lze měkkou dužninu světle zelené až bělavě žluté barvy lžící vydlabat. Nebo avokádo oloupat a nakrájet a dále použít.
V době zralosti lze dužninou nahradit máslo. Má podobnou konzistenci a vlastně i složení.


Avokádo obsahuje proteiny, draslík, měď, hořčík, fosfor, železo, vápník, měď, vitamíny C, E, K, H, některé ze skupiny B a antioxidanty. V zeleném avokádu je také mnoho lecitinu - snižuje cholesterol (poznám, až půjdu v zimě na "technickou kontrolu") a zlepšuje paměť  (no nevím, asi zvýším spotřebu :D ). Dále kyselinu olejovou palmitovou, linolovou - samé kvalitní tuky. Energetická hodnota je poměrně vysoká (různé prameny uvádějí různá čísla 670 - 1080 kJ) až 30 g tuků na 100 g. Přesto je vhodné i pro dietní stravování. Obsažené látky snižují hladinu inzulinu v krvi.
Manóza - monosacharid, který je okamžitě využit mozkem jako zdroj energie.
V minulých dobách byl používán námořníky jako náhrada masa a říkalo se mu "máslový plod".

Avokádo má významný účinek na pleť. Ať už při konzumaci, tak také jako pleťová maska - ideální pro suchou pleť se sklonem k vráskám a předčasnému stárnutí. Na to si pořídím strom. Suchá jsem odjakživa a stav vrásek mě též neuspokojuje :)



Upozornění: avokádo obsahuje persin, látku silně jedovatou pro papoušky či kanárky, pro něž bývá smrtelným nebezpečím. Ochutnat ze stejného důvodu by je raději neměli ani psi a kočky! 



Jak na něj:
V kuchařkách i na internetu lze nalézt spousty receptů, jejichž součástí je právě avokádo. Ať už rozmačkané jako máslo, majonéza, nebo v pevném skupenství v podobě nakrájených kousků, či půlky plodů naplněných dalšími ingrediencemi poté, co je odstraněna pecka a část dužniny. 
Osvědčilo se mi poslechnout rad zkušených a avokádo vždy zakápnu citrónovou šťávou. Také s konzumací neotálet, rádo rychle černá, čímž ztrácí na kvalitě. Tepelně upravené jsem nezkoušela, dle některých pramenů zhořkne, jiné zdroje však uvádějí jeho poživatelnost.
Příznivé účinky se dají využít i v léčitelství a kosmetice při chorobách kůže a sliznic, na posílení srdce, ke snížení krevního tlaku, při onemocnění jater, ledvin a močových cest. Je lehce stravitelné a vhodné při poruchách zažívání.
Běžně koupíme nedozrálé, tvrdé plody. Je dobré jej řádně prohlédnout - povrch nesmí vykazovat známky poškození nebo plísně.
Uložené při pokojové teplotě dojdou. Zralé smí do lednice. Tam se ale většinou již nestihne dostat :) Přesto se mi občas stane, že jej musím po rozkrojení vyhodit - nebo aspoň vykrájet. Buď prostě nedojde a je trpké, nebo naopak zhnědne až zčerná.



Něco pro zahradní kutily:

Pěstování avokáda z pecky

Ze semene velmi snadno vypěstujeme novou rostlinu. 

  • Čerstvou pecku avokáda zasaďte do vlhké zeminy. Vyrazí po cca 4 týdnech
  • Nebo použijeme způsob jako na obrázku (jsme-li obzvlášť zvědaví) - párátka napíchnutá na bocích a malou sklenku s vodou 
  • Semenáčky je u nás možné pěstovat v květináčích, v poloteplých sklenících nebo ve světlých bytech.
  • V době vegetace nesmíme zapomínat na zálivku, přemokření ovšem rostliny nesnášejí.
  • V přírodě rostlina miluje mírně přistíněná místa s hlubokými, propustnými až středně těžkými půdami. Sléhavé, jílovité a těžké půdy vysloveně nesnáší.
  • Nutné je pravidelné přihnojování tekutými hnojivy.
  • Větvení rostlin podporujeme řezem.
  • Chceme-li plody, musíme si se štětečkem zahrát na včelku :) 
Vlastních plodů se dočkáme po šesti letech. Dozrávají 5 - 14 měsíců po opylení a dostatečně vyzrálé se odstřihávají nůžkami. Ovšem pouze tehdy, dostane-li se rostlině řádného zacházení: Dostatečná vzdušná vlhkost, subtropické klima 25 st. C. Jen některé druhy snesou na krátko pokles k nule.


Jednou, je to už pár let, v květináči s mou oblíbenou rostlinou vyrašilo cosi zeleného. Chvíli jsem to pozorovala a pak vytrhla. Bylo to malé avokádo. Než vyklíčilo, úplně jsem zapomněla, že jsem tam tu pecku vůbec kdy zahrabala. Takže jsem teď bez vlastních zásob a spoléhám jen na obchod. Že bych to zkusila znovu? 

Avokádo pochází ze středu Jižní Ameriky a divoké plody mají v průměru asi 5 cm. Španělé avokádo dovezli do Západní Indie, na Kanárské ostrovy a na některé ostrovy v Atlantiku, v Evropě ho najdeme např. ve Španělsku a Řecku.




Zdroje: wikipedia, titbit.cz, ireceptar.cz,  Léčba ovocem a zeleninou

Žádné komentáře:

Okomentovat